top of page

Segítséget kérni és nyújtani - 7 lépés a fejlődés felé

Frissítve: 2023. ápr. 17.

Mindenekelőtt azzal a javaslattal kezdeném, hogy próbáljuk meg tudatosítani, a segítségkérés nem gyengeség, hanem erősség! Azok az emberek, akik tudnak segítséget kérni, általában magabiztosabbak és erősebbek, mint azok, akik még nem fejlesztették ki ezt a készséget. Azt is fontos megérteni, hogy a segítségkérés nemcsak másoknak, hanem saját magunknak is jót tesz, hiszen a segítség igénybevétele lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk a problémáinkat és előre haladjunk anélkül, hogy kimerítenénk magunkat.

Az emberek számos okból visszatartják magukat attól, hogy segítséget kérjenek. Az egyik leggyakoribb ok a probléma okozta szégyenérzet és bűntudat. Az emberek gyakran úgy érzik, hogy a probléma az ő hibájuk, és a segítségkérés a saját kudarcuk beismerése. Mások úgy gondolják, hogy ezzel aláírják, hogy ők gyengébbek, mint azok, akiktől segítséget kérnek. Valamilyen függőség esetén pedig az emberek még gyakrabban visszatartják a segítségkérést, mert félnek, hogy elítélik őket, vagy, hogy elveszítik azokat, akiket szeretnek.


Ugyanakkor sokszor ez az egyetlen módja annak, hogy megkezdjük a gyógyulás folyamatát, és ha valaki halogatja ezt, az nagymértékben nehezítheti a probléma megoldását. A segítségkérés nem azt jelenti, hogy valaki gyengébb, hanem azt, hogy felismeri saját korlátait, és hajlandó segítséget elfogadni a problémája megoldásához. Támogatásért fordulni kemény döntés, a józanságra való törekvés mellett az önbecsülés egyik jele.


Kezdd a segítségkérést olyan kisebb, kevésbé érzékeny kérdésekkel, melyek elősegítik a könnyebb kapcsolatteremtést a segítséget nyújtó személlyel. Ez kicsit lelassíthatja a folyamatot, ugyanakkor lehetővé teszi egy olyan bizalmi kapcsolat kialakulását, ami a későbbi nehéz helyzetekben elősegíti a könnyebb megoldást. Emellett javaslom, hogy legyen egy olyan bizalmasod, aki megbízható, segítőkész, és közel áll hozzád. Segítséget kérni sosem könnyű, de a tudat, hogy van valaki, akihez bátran fordulhatsz, számíthatsz rá, sokkal könnyebbé teheti ezt az egész folyamatot.Egy másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy a segítségkérés nem azt jelenti, hogy örökre függővé válsz valakitől. Ez csupán arról szól, hogy egy adott időszakban szükséged van valakire, aki támogat téged. A segítségkérés célja, hogy megtaláljuk a saját erőforrásainkat, és legközelebb képesek legyünk egyedül talpra állni, úgy, hogy egyszer valaki már átsegített bennünket ezeken a nehézségeken.


Az a tény, hogy képesek vagyunk segítséget kérni, nem egy gyenge jellemre vall. Éppen ellenkezőleg, megmutatkozik, hogy milyen erősek és bátrak vagyunk, mert felismerjük, hogy szükségünk van valakinek a támogatására. Elindulni ezen a folyamaton nehéz lehet, de az eredmény mindenképpen kifizetődő, mert egy gyors, nem halogatott segítségkéréssel még azelőtt megoldhatjuk a problémát, mielőtt az teljesen kicsúszna az irányításunk alól.


A szégyenérzetet és bűntudatot el kell hagyni, és mielőbb találnunk kell valakit, akiben megbízhatunk, akivel nyíltan beszélhetünk a problémáinkról. A segítségkérésnek fontos szerepe van abban is, hogy erőt és bátorságot ad szembenézni az élet nehézségeivel más területeken is. Jelentősége a magán és a professzionális életben egyaránt elismert. A Boost Hungary-nél mi segítjük egymást, hogy elérjük a céljainkat és sikeresek legyünk. Mi tudjuk, hogy támogatást kérni nem gyengeség, hanem a bátorság és az erő jele.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a segítségkérés időben történő megkezdése nagyon fontos, mert ha egy kialakuló probléma elhúzódik, akkor a következmények súlyosbodhatnak. Bátran kérj segítséget, ha szükséged van rá, és ne hagyd, hogy a szégyenérzet vagy a bűntudat megakadályozzon céljaid elérésében.

  1. Ismerjük fel a problémát - A segítségkérés első lépéseként el kell ismernünk, hogy valami baj van. Legyen szó magánéleti problémáról, vagy akár munkahelyi kihívásról, fontos, hogy felismerjük, hogy segítségre van szükségünk.

  2. Találjuk meg a megfelelő személyt - Ha segítségre van szükségünk, fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő személyt. Legyen szó barátról, családtagról vagy akár szakemberről, a legfontosabb, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki velük.

  3. Nyíljunk meg - Segítségkérés során fontos, hogy nyíltan beszéljünk a problémánkról. Ne féljünk a sebezhetőségünktől, mert ez az, ami lehetővé teszi a megoldást.

  4. Tanuljunk meg bízni másokban – Törekedjünk olyan kapcsolatot kialakítani a segítséget nyújtó személlyel, amelyben őszintén megoszthatjuk a problémáinkat. Olyan személyre támaszkodjunk, akire számíthatunk, és aki valóban segíteni akar.

  5. Készüljünk fel a segítségre – Amikor segítséget kérünk, fontos, hogy felkészüljünk rá, és tudjuk mit várunk el a segítőtől.

  6. Találd meg a támogató hálózatod - A támogató hálózat megtalálása azért fontos, hogy legyen kihez fordulnod, amikor szükséged van segítségre. A támogató hálózatot alkothatják barátok, családtagok, szakemberek és/vagy egy online közösség. Támogatóhálózat keresésekor érdemes átgondolni, hogy kik azok az emberek, akiket megbízhatónak és segítőkésznek tartasz.

  7. Értékeljük a meglévő eredményeket és tervezzük meg a fejlődés további lépéseit - Ez azért fontos, mert segít átlátni, hogy hol tartunk jelenleg, és milyen lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt. Ha tudjuk, hogy hol tartunk, és mit szeretnénk elérni, könnyebben rátalálunk a megfelelő emberekre és segítségre.

A segítséget keresők általában a közösségi média felületeken találnak támogató hálózatot, olyan csoportokat, oldalakat, amelyek segítségükre lehetnek. Egy segítőkész közösség megtalálása igen csak lényeges, mert együttműködve és támogatva egymást, könnyebben elérhetjük a céljainkat. Segítséget kérni nem mindig egyszerű, de mi a Boostnál nagy figyelmet fordítunk ennek megkönnyítésére.


A Boost Hungary egy olyan vállalkozói közösség, amely segít mind a vállalkozóknak, mind a lakosságnak elérni céljaikat.

A közösség tagjai tapasztalataik és tudásuk megosztásával és egymás közötti kapcsolatépítéssel segítik egymást. Rendezvényeket, képzéseket és workshopokat szervezünk, ahol a tagok elsajátíthatják a sikerhez vezető út legfontosabb elemeit. A Boost Hungary-nek van egy szuper kezdeményezése. Weboldalunkon keresztül az emberek segítséget kérhetnek, és megtalálhatják a legmegfelelőbb vállalkozót a problémájuk megoldására. Úgy támogatjuk a lakosságot, hogy összekapcsoljuk őket a megfelelő vállalkozókkal. A Boost Hungary egy segítőkész közösség, amely a tagjai között biztosítja a segítségnyújtást és a támogatást. Célunk, hogy hozzájáruljunk a lakosság jólétéhez, fejlődéséhez és segítsük őket problémáik megoldásában.

Mi. Együtt. Fejlődünk.

20 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page