top of page

Az ingatlanügyletek védelme: Betekintés a finn Otthon Tulajdonosok Szövetségének aggodalmaiba


Egy hatékony és átlátható ingatlanipar jelentőségét nem lehet túlbecsülni, és az erős kapcsolatok építése is létfontosságú szerepet játszhat az optimalizált működésben. Számunkra, a Boost Hungary-nál fontos figyelemmel kisérni a más országokban zajló, sokszor gyakran változó eseményeket, mint pédául Finnország). Ezek a tapasztalatok sok tudással és tanulsággal szolgálnak számunkra is.


A finn Otthon Tulajdonosok Szövetsége (Suomen Omakotiliitto) nemrégiben aggodalmát fejezte ki az ellenőrzési gyakorlatok változékonysága miatt, kiemelve a szakmai ellenőrzések fontosságát az ingatlanügyletek kockázatának mérséklésében. Kiemelték, hogy az ilyen jellegű ellenőrzések, melyeket az irányelveknek megfelelően végeznek, alapvetőek a tulajdoni viszonyok értelmezése kapcsán. Ezek segítenek elkerülni az esetleges félreértéseket.


A Szövetség rámutat arra, hogy az ellenőrzési jelentés szilárd alapot biztosít a részletes szerződés kidolgozásához, lehetővé téve a vevő és az eladó számára, hogy konkrétan meghatározzák saját felelősségüket - gyakran részletesebben, mint ahogyan azt a finn földtörvénykönyv előírja.


A Szövetség javasolja, hogy vizsgálják meg előzetesen az ellenőrzést végzők kompetenciáit (hiszen jelenleg ez a pozíció önkéntes alapon vállalható). Ennek célja, hogy mind a vevő, mind az eladó megbízhasson az ellenőr szakmai kompetenciájában. Az otthoni ellenőrzéseken túlmenően az Otthon Tulajdonosok Szövetsége kiemeli a szakmai szinten kidolgozott adásvételi szerződés fontosságát a kockázatok minimalizálása érdekében. A Szövetség javasolja, hogy az ingatlanügyletekre szakosodott ügyvéd felkérése nagyon hasznos lehet az ilyen esetekben.


Ha ezeket a kérdéseket magyar szemszögből is megvizsgáljuk, akkor fontos tanulságokat vonhatunk le.


A kapcsolati tőke itt is alapvető szerepet játszik. Az ingatlanokkal foglalkozó szakemberek, ellenőrök és jogi szakértők szoros együttműködésével, megfelelő szervezéssel elősegíthetjük a könnyebb, gyorsabb ügymenetet. Ez nem csak az ingatlanügyletekben rejlő kockázatokat mérsékli, hanem növeli az ingatlanpiacba vetett általános bizalmat is.


Fontos, hogy az ügyletben résztvevők tájékozottak legyenek az új szabályozások vagy irányelvek kapcsán a szektorukat érintően, biztosítva ezzel azt, hogy minden szakember naprakész legyen kötelezettségeivel.


A Boost Hungary-nál hiszünk abban, hogy az erős kapcsolatrendszer erős védőbástyát képezhet az üzleti gyakorlatokban felmerülő nehézségekkel szemben.


Bátorítjuk az összes ezen szakterületn tevékenykedő szakembert, hogy aktívan építsék a körülöttük lévő kapcsolati hálót, osszák meg tudásukat, és tanuljanak kollégáiktól. Együtt képesek vagyunk nagy dolgokat véghez vinni ezekben a változó időkben is.


Mi. Együtt. Fejlödünk.


Forrás: https://www.rakennuslehti.fi/2023/07/omakotiliitto-huolestunut-kuntotarkastustoiminnan-kirjavuudesta-kuntotarkastajan-patevyysvaatimuksen-tuomista-pakolliseksi-tulee-selvittaa/

bottom of page