top of page

Tanulságok a Finn építöipari szektorból


A Boost Budapest csoportban hiszünk a proaktív tanulásban, kapcsolatépítésben és felkészülésben. Egyik módja, hogy jobban felkészítsük magunkat, ha más gazdaságok tapasztalataiból tanulunk. Ma belevetjük magunkat a 2023 első felében a finn építőipar és ingatlanpiac állapotába, célunk, hogy olyan ismereteket gyűjtsünk, amelyeket átvehetünk a magyar üzleti tájolóban.


Kemény idők, Értékes Tanulságok

A finn építőipari és ingatlanszektor kihívásokkal nézett szembe 2023 elején, a jelentős növekedés a csődök számában az ágazat egészét átszövő bizonytalanságot tükrözte. A pénzügyi realitások keményen éreztették hatásukat a járvány után, amikor véget értek a támogatási intézkedések, és kiemelkedően veszélyesnek bizonyultak a finanszírozás szigorítása és a magasabb kamatlábak, különösen a hosszú távú hitelekkel rendelkező vállalkozások számára. Annak ellenére, hogy ezek próbatételek voltak, az ágazatban növekedést tapasztaltak az energiahatékonyság és az intelligens épületek termékeinek területén, ami lehetséges leckét jelenthet a magyar vállalatok számára.


Alkalmazkodás az Új Kihívásokhoz

Finnországban az ágazatban fellépő kihívások, mint a könnyű vállalkozások problémái és a munkaerő- és szerződési információk digitális jelentési kötelezettségei, bizonytalanságot okoztak a társadalombiztosítási kifizetések és a munkakörülmények tekintetében. Erre válaszul a finn vállalkozások hatékonyabb rendszereket sürgetnek a jelentésekhez és az adatgyűjtéshez, hogy megfeleljenek az új jogszabályoknak és elkerüljék a lehetséges szankciókat. Párhuzamokat vonva a magyar vállalatok előzetesen létrehozhatnak ilyen rendszereket, hogy simán meg tudjanak felelni bármilyen közelgő jogszabályi előírásnak.


Új Lehetőségek Kihasználása

Az energiahatékonyság és az intelligens épületek növekvő trendje, valamint az AI és az automatizálás megjelenése, ígéretes lehetőségeket kínálnak a termelékenység, hatékonyság és költségcsökkentés javítására. A magyar vállalatok számára ez kiemeli a technológiai fejlődéssel lépést tartás és azok beillesztése a működési gyakorlatokba való jelentőségét.

Üzleti Gyakorlatok Fejlesztése

A finn építőipar számos lehetőségre mutatott rá, hogy ösztönözzék az ágazatot és javítsák az üzleti gyakorlatokat. Ezek közé tartozik az alvállalkozói hálózatok bővítése, új technológia hasznosítása a termelékenység növelésére, a munkavállalói képzésbe való befektetés, a fenntartható fejlődésre való összpontosítás az építőipari projektekben, valamint pénzügyi és hiteltanácsadás nyújtása. Ez az átfogó stratégia mintaként szolgálhat a magyar vállalatok számára, amelyek a saját területükön próbálnak helytállni és sikeresek lenni.


Digitális Átalakulás Elfogadása

A digitális eszközök, mint a felhő alapú rendszerek és az AI, segíthetnek a vállalatoknak a termelékenység javításában, a folyamatok egyszerűsítésében és a papírmunka csökkentésében. Az e-kereskedelem terjedése a járvány során, az építőipari és ingatlanügynöki vállalkozásokat arra ösztönzi, hogy fektessenek be online jelenlétükbe, hogy vonzóbbak legyenek és jobban kiszolgálják ügyfeleiket.


Együttműködés és Fenntartható Fejlődés

Az egyik központi javaslat az ágazati szereplőkkel való együttműködés fokozása. Az ilyen partnerkapcsolatok új lehetőségeket nyithatnak meg, mint a közös vállalkozások vagy a piaci behatolás. Ezen kívül a fenntartható fejlődésért való kiállás jelentősen javíthatja egy vállalat imázsát és versenyképességét, vonzva az öko-tudatos vásárlókat.


A Jövő Útjainak Keresése

Összefoglalva, hogy bár a finn építőipari és ingatlanágazat számos kihívással nézett szembe 2023 első felében, jelentős potenciált és lehetőségeket tudhat azóta magáénak. Az új technológiák, a fenntartható fejlődés, az eredményes marketing és az e-kereskedelem fejlesztése javíthatja a hatékonyságot és a nyereségességet. Az ágazati szereplőkkel való együttműködés és a kulcsfontosságú iparági trendek figyelemmel kísérése biztosíthatja, hogy a vállalkozások az iparág változásainak élvonalában maradjanak.


Itt, a Boost Budapestben, arra bátorítjuk tagjainkat hogy maradjanak tájékozottak és proaktívak. Tanuljunk a nemzetközi tapasztalatokból és a nehézségek ellenére is szánjunk időt a a minőségi üzleti kapcsolatok kiépítésére és a tanulásra. Ne feledjük, a siker kulcsa Bennünk rejlik!


Mi. Együtt. Fejlödünk.

bottom of page