top of page

A Profit az első - de miért?

Minden vállalkozás számára elengedhetetlen, hogy nyereséges legyen, mivel ezáltal tudja biztosítani hosszú élettartamát, növekedését és biztonságát. Íme 8 indok, miért is olyan fontos a profit:


  1. Elengedhetetlen a túléléshez – Egyetlen cég sem költhet több pénzt annál, mint amennyit bevételez. Idővel az egyszerű matek szerint is veszteségessé válik az üzlet.

  2. Az alapok növekedése – Az üzleti bevétel növekedésével a kulcsfontosságú eszköztár is bővülni fog (követelések, készletek, gördülőállomány). Ahhoz pedig, hogy lépést tudjunk tartani az eszközállomány eme növekedésével, a kötelezettségeknek és/vagy a saját tőkének is növekednie kell. A nyereség növeli a legtöbbet a mérleg saját tőkéjén.

  3. Pénzkölcsönzési lehetőség – A hitelezők nem adnak kölcsönt olyan vállalkozásoknak, amelyek nem jövedelmezőek. A hitelezők a profitot figyelik, és olyan vállalkozást keresnek, ahonnan a kölcsönzött pénzt várhatóan visszafizetik. Ha nincs nyereség, nincs miből visszafizetni a kapott összeget, így egy veszteséges vállalatnak jó eséllyel nem adnak újból kölcsönt. A hitelezők a jövedelmezőségre úgy tekintenek, mint a menedzsment vállalat irányításával kapcsolatos kompetenciájának mércéjére.

  4. Menedzsment hatékonyságának mérése – A profit jó eszköze lehet annak, hogy a kívülállók, mint hitelezők, befektetők és eladók számára is mérhetővé váljon a vezetői csapat hatékonysága, vagyis hogy mennyire jó a menedzsment az üzletmenetben. A profit sokkal értékesebb, mint a vállalat vagyona.

  5. Adósságtörlesztési képesség – Ha nagyobb a profit, mint amennyi az eszköztár növelését fedezi, a fennmaradó összegből ki lehet fizetni egy esetleges adósságot. A nyereség nélküli vállalkozások nem tudják visszafizetni az adósságaikat.

  6. Forgótőke kiépítése – A profit javítja a forgótőkét. Azok a vállalkozások, amelyek folyamatosan nyereségesek, képesek finanszírozni a működőtőke-szükségleteiket, mint például a megnövekedett munkaerőköltségeket, nagyobb munkahelyeket, hosszabb futamidőt, stb... A profit lehetővé teszi a vállalat számára, hogy növelje készpénzállományát a bankban.

  7. Befektetők megnyerése – A befektetők a győztes csapatba szeretnek kerülni. A pénzzel rendelkező emberek még többet akarnak keresni a pénzükkel, nem pedig veszteséget generálni. A jövedelmezőség a menedzsment hatékonyságát méri (melyet úgy határoznak meg, mint nyereséget), a befektetők pedig a múltbeli jövedelmezőség alapján tudják megsaccolni, milyen lehet a vezetés jövőbeni teljesítménye.

  8. Kompetensebb alkalmazottak – A jövedelmezőség lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy képzettebb embereket alkalmazzanak. A profit készpénzt termel. A nem nyereséges vállalatoknak nincs elegendő tőkéjük a megfelelő alkalmazottak kifizetésére vagy fizetésük emelésére.


A nyereség kulcsszerepet játszik minden vállalkozás sikerében, ezért fontos, hogy a menedzsment prioritása a nyereség növelése legyen. Ez nem csak a jelenlegi sikerességet jelenti, hanem biztosítja a vállalkozás számára a jövőbeni növekedést, fejlesztést és a működőképesség fenntartását is. A nyereség elérésének módjai között szerepelhet a költségek csökkentése, az árak növelése, új piacok megnyitása vagy új termékek/szolgáltatások bevezetése. Minden döntés, amelyet a nyereség növelése érdekében hoznak, alapos gazdasági elemzést igényel, hogy a vállalkozás hosszú távon is sikeres legyen.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page