top of page

5 tipp, hogy ne tőled függjön minden

A Boost Hungary-nél nap mint nap szembesülünk a kis- és középvállalkozások visszatérő kihívásaival, méghozzá, hogy a cégtulajdonos egyben a vezető technikus, a humánerőforrás szakértő, ő a teljes marketingosztály, az értékesítő, és ha probléma van, ő az, aki mint lovag fehér lovon megjelenik, és kézbe veszi a dolgokat. Ha kell bemászik, felmászik, csavar vagy éppen húz, amíg meg nem oldódik az adott helyzet, bármiről is legyen szó.


Ahogy azt szemléltető leírásunk is mutatja, ez igencsak embert próbáló munka, így nem is csoda, hogy sokan kiégnek. Egyszerűen képtelenség, hogy egy személy lásson el minden feladatot, arról nem is beszélve, hogy egy napban csak 24 óra van. Sok cégvezető felelőtlenül kockáztatja a mentális és lelki egészségét, miközben elhanyagolja a családját a munkáért, amibe kis híján belefullad. Kisvállalkozóként el kell indulnod egy olyan úton, amelynek végére te leszel a legkevésbé fontos ember a cégedben, így nem kell majd folyamatosan a lehetőségeidet meghaladó teljesítményt nyújtanod, hogy fenntartsd a céget.


Egy jó módja annak, hogy kevésbé legyél nélkülözhetetlen a vállalatodnál, ha végig gondolod azt, hogy mit tennél, ha el akarná adni a céget. Ez azt jelentené, hogy a vállalkozásnak ugyanúgy sikeresnek kéne lennie, de függetlennek tőled. Ha tehát szeretnél több időt a magánéletedre, illetve a vállalkozásodat stabilabbá tenni, akkor olyan rendszereket kell bevezetned, amelyek lehetővé teszik, hogy elengedd a gyeplőt, és ne neked kelljen minden felmerülő apró problémával foglalkozni.


A vállalkozásod hosszútávon nem függhet a te jelenlétedtől, személyiségedtől, problémamegoldó képességedtől, és mindennapi verejtékedtől. Ha csak rajtad múlik minden, akkor a vállalkozásod nem fog működni, hiszen ebben az esetben a saját vállalkozásodnak dolgozol, nem pedig vezeted azt. Ehelyett egy független, önfenntartó, és jól működő gépezetet kell létrehoznod, hogy az üzlet ne csak Tőled, hanem az üzemeltetési kézikönyvtől, a rendszerektől, a folyamatoktól és az alkalmazottaktól működjön.


Figyelem: egy vállalat soha nem fogja elérni a teljes értékét, ha a jelenlegi tulajdonos teljességgel nélkülözhetetlen a működéshez. Ilyen kondícióban senki sem akarja majd átvenni a munkádat vagy hanyatló vállalkozásodat, és ha mégis, akkor biztosan, hogy bőven áron alul.


Ahelyett, hogy a Vezető Mindenes vagy, építs ki olyan rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy Te igazgató lehess. Tulajdonosként iránymutatónak, stratégának és vezetőnek kell lenned. Biztosíts egy szép jövőképet, stabil irányt, jól működő üzleti rendszereket és szenvedélyt, de ne vért, verejtéket és fáradságot naponta. Ahelyett, hogy a cégedben dolgoznál, dolgozz a cégeden. A feladatod, hogy munkahelyet teremts másoknak, ne pedig saját magadnak hozz létre egyre több és több elvégzendő munkát. El kell kezdened vezetőként és tulajdonosként gondolkozni, nem pedig vezető technikusként.


Az alábbi lépések segíthetnek csökkenteni a cégtulajdonos szerepének fontosságát a vállalatnál.

  1. A munkavállalók bevonása a döntéshozatalba: Az alkalmazottak bevonása a folyamatokba és a döntéshozatalba erősíti a munkavállalók részvételét és felelősségét a cég iránt, ezáltal csökken a tulajdonos szerepe.

  2. Az alacsonyabb szintű vezetők kinevezése: Az üzlettulajdonos lehetőséget adhat az alacsonyabb szintű vezetőknek, hogy befolyásolják a vállalat irányítását és a stratégiai döntéseket, így szintén csökkentve a tulajdonos funkcióját.

  3. Az irányítási folyamatok standardizálása: Az irányítási folyamatok egységesítése biztosíthatja, hogy a cég a tulajdonos jelenlététől vagy hiányától függetlenül továbbra is zökkenőmentesen működjön.

  4. Az üzleti folyamatok dokumentálása: Ez a dokumentáció lehetővé teszi, hogy bárki követni tudja a folyamatokat anélkül, hogy a tulajdonos jelenlétére szükség lenne.

  5. A vállalati kultúra erősítése: A vállalati kultúra erősítése lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a cég értékei és céljai szerint dolgozzanak, függetlenül a tulajdonostól.

Ezek a lépések tehát mérsékelni tudják az üzlettulajdonos szerepét a vállalatban, ugyanakkor fontos a tulajdonos részéről, hogy megfelelően delegálja a részleteket és a felelősségeket, valamint biztosítsa, hogy a változások tisztességesen és méltányosan menjenek végbe.


A Boost Hungary egy olyan közösség, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással, megosszák tapasztalataikat, tanuljanak egymástól és fejlődjenek üzleti szempontból. A csatlakozással a cégtulajdonosok hozzáférést kapnak exkluzív eseményekhez, szakértőktől való tanuláshoz és egy erős, támogató közösséghez, amely segíthet a vállalatunk fejlesztésében és jobb döntések meghozatalában. Emellett a Boost Hungary segítséget nyújthat a vállakozóknak befektetőkkel való kapcsolatfelvételben, új üzleti lehetőségek feltérképezésében, és üzleti kapcsolatok kiépítésében.

Mi. Együtt. Fejlődünk.

bottom of page