top of page

Sosincs késő a fejlődéshez - Tanuljunk a finnek példájából

A finnek egész életük során folyamatosan tanulnak, számukra soha nem túl korai vagy túl késő új tudást elsajátítani. A finn kultúrában az idősebb generáció is előszeretettel vesz részt új képzéseken, szívesen folytat egyetemi tanulmányokat, sőt, még 90 évesen is teljesen rendben van, ha valaki valami újba kezd. Sokak számára az élet tele van akadályokkal és nehézségekkel, amelyek korlátozhatják a növekedést és a változást. Azonban a finnek példája bizonyítja, hogy az életben sosem késő fejlődni.


Mikor ideköltöztem Finnországba, először fel sem tűnt a tanulás iránti szenvedélyük. Feleségem, aki finn, egyszer csak úgy döntött, hogy elege van az addigi unalmas és rutinszerű munkájából, és kitalálta, hogy valami mást szeretne csinálni. Elment hát egyetemre radiológusnak tanulni. Ez önmagában nem volt meglepő, de amikor elmentünk egy egyetemi bulijára, észrevettem, hogy pár kifejezetten idős személy is jelen van. Szuper jófejek, akik ugyanúgy iszogattak, beszélgettek, kicsit táncoltak is. Gondoltam, hogy ők biztos az oktatók. Akkor döbbentem meg, amikor kiderült, hogy ők a feleségem évfolyamtársai. A legidősebb 78 éves volt, és nyugdíj előtt adótanácsadóként dolgozott.

Ez mutatja a finnek motivációját, vagyis, hogy soha nem késő valóra váltani az álmokat. Néha vannak olyan külső korlátok, mint a Covid, családi kötelezettségek, pénzügyi problémák vagy éppen a munka, amelyek meggátolhatják a céljaid elérését, de az életkor nem lehet ilyen akadály.

Nyitottnak kell lennünk saját fejlődésünkre, és minden kis lépés, amit megteszünk erőt és energiát fog adni. Az élet cselekvés, éppen ezért a fejlődésnek soha nem lehet vége. Az álmok megvalósítása bárki számára lehetséges, függetlenül attól, hogy milyen korban vagy életszakaszban van.


A következőkben bemutatjuk, hogyan indulhatsz el a növekedés és a változás irányába, bárhol is tartasz az életben:

  1. Fogadd el a természetes fejlődést és változást, nem szégyen idősödni.

  2. Ne mondj le álmaid megvalósításáról, mert soha sem késő beteljesíteni őket.

  3. Kezdd el kicsiben, minden apró lépés számít! Ha elérhetetlennek tűnik egy cél, egyszerre csak egy kis lépést tegyél.

  4. Tartsd meg a motivációdat! Ne arra összpontosíts, hogy mikor sikerül végre, hanem mindig csak a következő lépésre. Ünnepelj meg minden sikert, legyen az bármilyen kicsi is.

  5. Ne félj kísérletezni és kockáztatni! A győztesek nem azért sikeresek, mert sosem vallanak kudarcot, hanem mert mindig felállnak, leporolják maguk és újrakezdik.

  6. Ne másokkal versenyezz, hanem mindig magadat fejleszd egy kicsit! Érdemesebb minden nap egy picit jobbá válni, mint naponta azon keseregni, hogy mások esetleg előrébb járnak.

Az életben sosincs késő a fejlődéshez, és ezt a finnek példája is bizonyítja. Ne korlátozd magad, indulj el a növekedés irányába még ma. Mi a Boostnál hiszünk az életen át tartó tanulás fontosságában, folyamatosan fejlődésre bíztatjuk egymást, és tudjuk, hogy sosem késő álmainkat valóra váltani. Ha Te is szívesen tartoznál egy ilyen gondolkodású közösséghez, akkor várunk szeretettel Boost csoportunkba. Tegyünk meg mindent, ami csak tőlünk telik, hogy elérjük a céljainkat.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page