top of page

Mire figyeljünk az új munkavállaló felvételénél, és azt megelőzően!

Az üzleti világban az egyik legfontosabb döntés, amit egy vállalkozónak, vagy vezetőnek meg kell hoznia, az új munkavállalók felvétele. Az új csapattagok hozzájárulhatnak az üzleti növekedéshez, de rossz választás esetén jelentős negatív hatással is lehetnek a vállalkozásunkra nézve. Ezért fontos a munkaerő-toborzás és -kiválasztás szabályainak megfelelően eljárni.

Tisztázzuk a munkakör követelményeit!

Mielőtt bármilyen állást meghirdetnénk, meg kell határoznunk a munkakör követelményeit, vagyis az általunk várt képzettséget, tapasztalatot, készségeket és tulajdonságokat. Ez segíti a jelöltek szűrését, és megakadályozza az esetlegesen alkalmatlan jelöltek jelentkezését.

Hirdessünk a megfelelő helyeken!

Az álláshirdetések megjelenése egyre inkább az online térbe helyeződik át. Az internetes portálok, a vállalat weboldala és a közösségi média egyaránt megfelelő hely lehet az állásajánlatok közzétételére. Azonban fontos, hogy a kiválasztás folyamata személyesen történjen meg, a jelöltek számára pedig fellelhetőek legyenek az elérhetőségeink.

Értékeljük az önéletrajzokat és a motivációs leveleket!

Az önéletrajzok és a motivációs levelek jelentik az első kapcsolatot a jelöltekkel. Fontos, hogy alaposan áttekintsük ezeket, majd kiválogassuk a megfelelőnek tűnő jelöltek közül azokat, akiket személyes interjúra is szeretnénk meghívni. Érdemes figyelmesen elolvasni a jelentkezők referenciáit és ajánlóleveleit is, hogy kellően körültekintő döntést hozhassunk.

Készítsünk interjúkérdéseket!

Az interjúkérdéseknek a munkakör követelményeihez kell igazodniuk. Előre kidolgozott kérdéseken keresztül hasznos ismereteket szerezhetünk a jelöltek tapasztalatáról, készségeiről, a személyiségük jellemzőiről, a motivációjukról, valamint arról, hogy milyen mértékben illeszkednének a vállalat kultúrájához. Az interjúk során fontos, hogy objektívek és érdeklődőek maradjunk, figyeljünk a jelölt testbeszédére és reakcióira is.


Törekedjünk a diverzitásra és a beilleszkedésre!

A sokszínűség előnyeit már az üzleti világban is felismerték. Érdemes törekedni a diverzitásra a munkahelyen is – ez ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az üzleti döntésekben széles körű, változatos tapasztalatokra, tudásra és nézőpontokra támaszkodhassunk. Az új munkavállalók beilleszkedésének segítése is fontos szempont, hiszen a jó csapatmunka kulcsa egymás elfogadása, megértése – csak így érhetünk el közös célokat.

Az előzetes tervezés, a betöltendő pozícióhoz szükséges követelmények pontos meghatározása, a személyes interjúk, valamint a sokszínűségre és az új munkavállalók beilleszkedésének segítésére való törekvés mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jelentkezők kiválasztásának és felvételének folyamata minél hatékonyabb legyen. Egy új munkavállaló alkalmazása mindig nagy felelősséggel jár, éppen ezért alapos tervezést és körültekintő eljárást igényel. A cikkben összegyűjtött szabályok betartásával és az alkalmazottak átvilágításával nagyobb biztonsággal hozhatunk jó döntést, és így biztosíthatjuk a vállalkozásunk sikerét.


A Boost Hungary a munkaerő-toborzás és- kiválasztás területén is segítséget nyújt a vállalkozóknak, akik a közösség tagjaiként különböző tréningekre, képzésekre és workshopokra jelentkezhetnek, hogy fejleszthessék szakmai tudásukat és megnyerőbbé tehessék az állásajánlataikat. A Boost Hungary tagjai között számos olyan tapasztalt vállalkozó található, akik szívesen osztják meg tapasztalataikat és tudásukat másokkal, hogy egymást támogatva haladhassanak az üzleti növekedés útján. A közösség a sikerek számszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet, így a tagok konkrét számadatokon keresztül követhetik nyomon, mely területeken van szükségük további fejlődésre, az eredmények segítségével pedig motiváltan és céltudatosan dolgozhatnak tovább a céljaik eléréséért. A Boost Hungary egy olyan közösség, ahol a tagok egymást segítve és támogatva fejlődnek.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

bottom of page