top of page

Miért fontos a vállalkozóknak a könyvek olvasása

A vállalkozásod fejlesztésének egyik legjobb módja a könyvek – elsősorban szakkönyvek – olvasása. Az olvasás a fejlődés, a tanulás, a növekedés kulcsa. Egyfajta szabadság, amely elvezet minden más szabadsághoz.


Az üzletvezetéssel kapcsolatos szakkönyvek szinte mindegyike tartalmazhat olyan információkat, amiket felhasználhatsz a vállalkozásod fejlesztésére, ám ezeket az információkat kiszűrni a nagy egészből sokszor nem is olyan egyszerű. Többek között ebben az esetben is hasznos lehet egy más vállalkozókból álló közösség tagjának lenni, hiszen így lehetőséged van megbeszélni az olvasottakat.


Azzal, hogy az új információkat megosztjátok egymás között, nem csak a saját, de a társaid vállalkozásának fejlődéséhez is hozzájárulhatsz. Ha pedig többen is olvastok egy közösségben, azzal másokat is motiváltok, hogy hasonlóan tegyenek, hiszen így ők is részt vehetnek az eszmecserékben, ezáltal erősítve a közösséghez tartozás érzését is. Kérdezz bátran, kérj tippeket a többiektől, hogy mit lenne érdemes még elolvasnod az adott témákban! A kíváncsiság, nyitottság és a tanulásra való képesség által nőhetünk, a fejlődés pedig egyenes utat jelent a sikerhez. Olvasni és folyamatosan tanulni a vállalkozói lét legfontosabb feladatainak egyike.


3 tipp, ha úgy érzed, nincs időd az olvasásra:

  1. Ha nincs időd fizikai könyvet olvasni, egy-egy autóút alkalmával hallgass hagoskönyvet!

  2. Ha monoton, szellemi erőfeszítést nem igénylő dolgot csinálsz (pl. mosogatás, kocogás... stb.), hallgass hangoskönyvet!

  3. Szánj időt az olvasásra minden nap, alakíts ki egy egészséges és kellemes rutint! Több idő áll a rendelkezésedre, mint hinnéd, például a telefon böngészése helyett, elalvás előtt is elolvashatsz egy-egy fejezetet – így jobban is fogsz aludni.


A szakkönyvek olvasásán keresztül bővítheted tudásodat. Egy jó könyv nem feltétlenül száraz tényadatok halmaza, számos esetben a szerzők személyes tapasztalatait is tartalmazza, amiből szintén rengeteget lehet tanulni. Az olvasásra szánt idő sosem vész kárba.


Az olvasás segít megismerni a vállalkozási stratégiákat, mások tapasztalatait, történeteit, valamint a legfrissebb trendeket és újításokat a szakterületeden. A könyvek olvasása során bővítheted vállalkozói ismereteidet és számos új ötletet, fejlesztési lehetőséget is találhatsz általa, így a kreativitásod is növekszik. Mások sikerei vagy felfedezései további fejlődésre és kísérletezésre inspirálnak. Az olvasás által megszerzett tudásnak köszönhetően növelheted a vállalkozásod hatékonyságát, jobban megalapozott döntéseket hozhatsz és önmagad is fejlesztheted. Az olvasás tehát fontos eszköz a vállalkozói siker eléréséhez.


Mi a Boostnál pontosan tudjuk, mennyire magányos és kihívásokkal teli feladat lehet egy vállalkozás elindítása és vezetése. A barátok és a család, bár igyekeznek támaszt és hasznos tanácsokat adni, nem helyettesíthetik az elhivatott, szakmailag kompetens közeget. A szakkönyvek magányos olvasása a megbeszélés élménye nélkül egy idő után kevés lehet ahhoz, hogy motivált maradjon az ember, ellenben egy kíváncsi, a vállalatvezetésben dolgozó, inspiráló közeg nagyon motiváló lehet. Mi a Boostnál a finnek élethosszig tartó tanulás modelljében hiszünk, és abban, hogy a csoport megtartó erejű. A Boost csoportokban nagy tudású üzleti coach-ok állnak rendelkezésre, akikkel szintén megvitathatod a friss élményeket és tapasztalatokat, ráadásul számos értékes oktatási anyag is elérhető a tagok számára. Fejleszd magad, ezen keresztül a vállalkozásod, és barátaid vállalkozását! Kérdezz, inspirálódj, hozz új ötleteket!


Mi. Együtt. Fejlődünk.

bottom of page