top of page

Hogyan lehet hatékonyan kezelni az értékesítőink fluktuációját?


Az értékesítőink fluktuációja nemcsak költséges, hanem negatív hatással is lehet az üzleti teljesítményünkre. Az állandóan változó munkaerőpiac és a verseny intenzitása miatt azonban nem mindig lehet megakadályozni az értékesítőink fluktuációját. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet hatékonyan kezelni ezt a problémát.


1. Tartsuk fenn a motivációt: Az egyik leggyakoribb oka az értékesítőink fluktuációjának a motivációhiány. Az értékesítők motiválása azonban nemcsak a pénzbeli ösztönzésről szól, hanem arról is, hogy az értékesítők értékeljék a munkájukat és érezzenek elkötelezettséget az üzleti célok iránt. Az értékesítők elismerése és megbecsülése, a mentorálás, a fejlődési lehetőségek és az egyéb ösztönzők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszabb távon is motiváltak legyenek.


2. Készítsünk átfogó onboarding programot: Az értékesítők sikeres beilleszkedése kulcsfontosságú az értékesítési fluktuáció csökkentése érdekében. Egy átfogó onboarding program segítséget nyújt az új értékesítőknek abban, hogy megértsék a cég kultúráját, az üzleti folyamatokat és termékeket megismerjék, valamint a célkitűzésekkel és a várakozásokkal is tisztában legyenek. Az onboarding programnak egyedileg személyre szabottnak kell lennie annak érdekében, hogy az értékesítők minél gyorsabban és hatékonyabban tudják felvenni a munkát cégünknél.

3. Készítsünk karriertervezést: Az értékesítők számára fontos, hogy lássák a karrierlehetőségeket a cégben, és megértsék, hogy hogyan érhetik el ezeket a lehetőségeket. A karriertervezés közé tartozik a szakmai fejlődési lehetőségek biztosítása, a mentorálás, a tréningeken és a workshopokon való részvétel. A karrierlehetőségek ismertetése és az értékesítők támogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy az értékesítők lojálisabbak legyenek a céggel szemben, és hosszabb távon maradjanak.


4. Értékeljük az okokat és javítsuk a helyzetet: Fontos, hogy figyelemmel kísérjük az értékesítők fluktuációját, és hogy értékeljük az okokat annak érdekében, hogy javíthassunk a helyzeten. Az értékesítők visszajelzéseinek gyűjtése és értékelése, a kilépő interjúk és a munkakörülmények vizsgálata segíthetnek nekünk az okok feltárásában. Ha az okokat feltártuk, akkor tudunk javítani a munkakörülményeken, az onboarding programon, a motivációs programokon vagy a karriertervezésen azért, hogy csökkentsük az értékesítők fluktuációját.


5. Tartsuk fenn a kommunikációt: Az értékesítőkkel való folyamatos kommunikáció és az elérhetőség biztosítása is segíthet csökkenteni az értékesítők fluktuációját. Az értékesítőknek meg kell érteniük, hogy a cég támogatja és értékeli a munkájukat, és hogy mindig számíthatnak a cég támogatására és segítségére. A rendszeres értekezletek, a visszajelzések és a kommunikáció nyitottsága hozzájárulhat ahhoz, hogy az értékesítők elégedettebbek legyenek a munkakörülményekkel, és hosszabb távon is maradjanak a cég alkalmazásában.


Az értékesítők fluktuációja kihívásokat jelenthet az üzleti teljesítmény szempontjából, de hatékony kezeléssel csökkenthető. A Boost Budapest csoport tagjai számára is fontos, hogy megfelelő módon kezeljük az értékesítők fluktuációját, és ezt a célt közösen érhetjük el.

Az értékesítők fluktuációja gyakori kihívás a vállalkozások számára, de megfelelő kezeléssel kezelhető és csökkenthető. Ahhoz, hogy hatékonyan kezeljük az értékesítők fluktuációját, fontos, hogy folyamatosan tartsuk fenn az értékesítők motivációját, biztosítsunk számukra átfogó onboarding programokat és karriertervezést. Az értékesítők fluktuációja miatt gyakran nagyobb figyelmet kell fordítanunk a csapatépítésre és a közösségépítésre, amelyben a Boost Hungary vállalkozói közösség egy segítőkész és támogató közösséget kínál a tagjainak. A közösség a rendezvényeivel, képzéseivel és workshopjaival lehetőséget nyújt arra, hogy az értékesítők tapasztalataikat és tudásukat megosszák, és egymás közötti kapcsolatépítéssel segítsék egymást. A Boost Hungary az értékesítők számára fontos támogató közösség, amely segít elérni a célokat.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

bottom of page