top of page

Hét lépés az életed megváltoztatásához a szokásaid átalakításával

A szokásaink meghatároznak bennünket, lehetnek jók vagy rosszak, az életünk boldogságát vagy szomorúságát, egészségünket vagy betegségünket. Mindannyiunknak vannak szokásai, amelyek meghatározzák az életünket. Ezért fontos figyelmet fordítani a szokásainkra, megérteni, hogyan működnek, és irányítani őket. Ebben a cikkben hét lépést mutatunk be, hogy segítsenek átalakítani a szokásaidat és megváltoztatni az életedet.


1. lépés : Figyelj


Az első lépés a szokások kialakításában az, hogy észrevedd, amit csinálsz. Sokan az életüket automatikusan végzik, anélkül, hogy figyelemmel kísérnék a szokásaikat. Minden reggel felébrednek, és a mozgásokat elvégzik anélkül, hogy valóban elgondolkodnának azon, amit csinálnak. Ha meg akarod változtatni a szokásaidat, tisztában kell lenned velük. Ezt megteheted úgy, hogy vezetsz egy naplót vagy alkalmazást használsz a szokásaid nyomon követésére.


2. lépés : Akarj


A második lépés az, hogy akarj változtatni a szokásaidon. Erős vágyat kell érezned a változtatásra. Egy módja annak, hogy ezt megtegyük, hogy elkészítsük az életünknek egy vízióját. Tedd fel magadnak a kérdést: "Milyen személy szeretnék lenni?" és "Milyen életet szeretnék élni?" Ha tiszta képed van arról, hogy mit akarsz, könnyebb változtatni a szokásaidon.


3. lépés: Cselekedj

A harmadik lépés a cselekvés. Lehet, hogy minden vágyad megvan a változtatásra, de ha nem cselekszel, akkor semmi sem fog változni. Az egyik stratégia a cselekvésre az implementációs szándék használata. Ez azt jelenti, hogy világosan megfogalmazod, mikor, hol és hogyan akarod végrehajtani a szokásaidat. Ezenkívül használhatsz egy előre halálos kudarcot, hogy előrelátóan felkészülj az esetleges kihívásokra és készíts elő katasztrófa tervet.


4. lépés : Élvezd


A negyedik lépés, hogy élvezd azt, amit csinálsz. A jó szokások kialakításához fontos, hogy élvezzük azokat az élményeket, amelyekkel járnak. Azonban gyakran nehéz azonnali jutalmat kapni a jó szokásokért, mert a jutalmak késleltetettek. Ezért fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely elősegíti a jó szokásaink fenntartását. A szokásaink meghatározzák az identitásunkat, és az identitásunkat a szokásaink határozzák meg. Ha élvezed azokat a dolgokat, amelyeket csinálsz, könnyebb lesz fenntartani azokat.

Az 5., és egyben a legfontosabb lépés: Környezet


A környezetünk fontos szerepet játszik a szokásaink kialakításában. Az emberek gyakran szokásukhoz igazodnak, mert a környezetük erre ösztönzi őket. Ha olyan környezetben vagy, amely elősegíti a jó szokások fenntartását, az könnyebbé teszi a változást. Ha pedig egy olyan környezetben vagy, amely nem támogatja a jó szokásaidat, akkor érdemes megfontolni a környezet megváltoztatását. Például ha szeretnél többet olvasni, hagyj egy könyvet a párnádon, hogy minden alkalommal amikor lefeküdni mész, kézbe kelljen venned. Innen már egy két oldal elolvasása sokkal kisebb lépés. Vagy, ha szeretnéd gyakorolni a gitározást, hagyd olyan helyen, ahol állandóan belebotlasz, hogy ezzel is ösztönözd és emlékeztesd magad.


6. lépés: Azonosulás


Az identitásunk meghatározza a szokásainkat, de a szokásaink is határozzák meg az identitásunkat. Ha változni akarsz, akkor meg kell változtatnod az identitásodat is. Az identitásod nemcsak az, amit gondolsz magadról, hanem az is, amit cselekszel. A jó szokások kialakításával új identitást építhetsz magadnak.


7. lépés: Visszajelzés

A visszajelzés fontos szerepet játszik a szokásaink kialakításában. A visszajelzés segít, hogy tudd, mennyit fejlődtél, és hogy mik azok a területek, amelyeken még fejlődnöd kell. Az egyik módszer a visszajelzésre a lánc-módszer, amely arra ösztönzi, hogy naponta elvégezd a feladatodat, és egy jelöléssel jelezd a sikert. Ha ez sikerül, akkor elkezdesz egy hosszú láncot építeni, ami motiváló lehet a szokásaid fenntartásához.


Az életünk szokásaink által meghatározott. A jó szokások kialakítása segít a pozitív változásokhoz az életünkben. Az új szokások kialakításához azonban rendszeres gyakorlásra és kitartásra van szükségünk. A szokások kialakításának négy fázisa: észlelés, akarat, cselekvés és kedvelés. Az észlelés során felismerjük, hogy milyen szokásokat akarunk kialakítani. Az akarat segít abban, hogy terveket készítsünk a szokásaink kialakítására. A cselekvés során elkezdjük a terveinket végrehajtani, és a kedvelés során élvezzük az új szokásokat.


A környezetünk fontos szerepet játszik a szokásaink kialakításában. Ha olyan környezetben vagyunk, amely támogatja a jó szokásainkat, akkor az könnyebbé teszi a változást. Az identitásunk is meghatározza a szokásainkat, és a szokásaink is határozzák meg az identitásunkat. Ha változtatni akarunk, akkor az identitásunkat is meg kell változtatnunk. Végül, a visszajelzés segít abban, hogy nyomon kövessük a haladásunkat, és motivál minket a szokásaink fenntartására.


A szokások kialakítása és a pozitív változások elérése nem könnyű feladat, de a folyamatos gyakorlás és kitartás segíthet elérni azokat. A szokások kialakítása a környezetünk, az identitásunk és a visszajelzés figyelembevételével érhető el. A szokásaink határozzák meg, hogy ki vagyunk, és ha megváltoztatjuk a szokásainkat, akkor megváltoztathatjuk az életünket.


Csatlakozz a Boost-hoz, hogy velünk együtt fejleszd a szokásaidat és változtasd meg pozitív irányba az életed, ami segíteni fog neked abban, hogy megteremthesd a sikeres vállalkozásod alapjait.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

bottom of page