top of page

Finnország növekvő fókusza az energiahatékonyságon és az intelligens épületeken

Az év első felében a villamosenergia-technológia területén számos lehetőség és kihívás adódott Finnországban. Még a gazdasági bizonytalanságok közepette is ez a szektor bizonyos ellenálló képességet mutatott, kiemelve az innováció erejét és a szektor szereplői közötti erős kapcsolatépítés szükségességét. Ez fontos tanulság a magyarországi vállalkozások számára, és mi, a Boost Hungary-nál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy hangsúlyozzuk ezt közösségünk számára.

Az Elektrotechnikai Nagykereskedelmi Szövetség (STK) legfrissebb statisztikái szerint az év első felében a villamosenergia-technikai nagykereskedelmi értékesítések értéke 659 millió euróra tehető. Ez 6%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedév rekordot állított fel a legmagasabb értékesítési értékkel az év kezdetén. A második negyedévben 0.4%-os csökkenést regisztráltak, de ez még mindig a minden idők negyedik legmagasabb értéke.


"A gazdasági bizonytalanságok ellenére az év első fele 6%-os pluszban maradt. Jónak tartom ezt teljesítményünket," mondja Sallamaari Muhonen, az STK ügyvezető igazgatója. Ez az ellenálló képesség részben szektorunk létfontosságú szerepének köszönhető az energiaprojektekben és a közlekedési infrastruktúránk megújításában.


Van egy másik trend is, amit a magyarországi vállalkozásoknak érdemes megjegyezniük, ami nem más, mint a növekvő érdeklődés az energiahatékonyság és az intelligens épületek iránt. A napelemekkel kapcsolatos termékek eladása a második negyedév során is folyamatosan növekedett. Különösen az energiahatékonysággal és az intelligens épületekkel kapcsolatos eszközök és világítás szerepeltek a növekedési kategóriák között.


Az STK elnöke és a Sonepar Finland vezérigazgatója, Mika Höijer hangsúlyozza, hogy szektora várja az ígért energia- és klímastratégiát, ami a kormány programjának központi részét képezi, és az iparban történő tiszta átmenetek és beruházások előmozdítására összpontosít.


Tehát mit jelent ez a magyarországi vállalkozások számára, és hogyan kapcsolódik ez a kapcsolatépítés fontosságához?


A finn helyzet rámutat arra, hogy a vállalkozásoknak innovatívnak és rugalmasnak kell maradniuk a változó piaci dinamikák és gazdasági bizonytalanságok közepette is. Azok a cégek, amelyek kapcsolódnak, megosztják a tudást és a lehetőségeket, és együttműködnek a megoldásokban, nagyobb eséllyel tudják sikeresen kezlni ezeket a változásokat.


A Boost Hungary-nál a kapcsolatok kiépítését létfontosságúnak tekintjük ebben a folyamatban. Az ötletek megosztásának, másoktól való tanulásnak és a közös munkakapcsolatok kialakításának lehetősége új innovációkhoz és megoldásokhoz vezethet – nemcsak az energiahatékonyság és az intelligens épületek terén, hanem minden szektorban.


A kapcsolatépítő rendezvények és platformok, mint amilyet a Boost Hungary kínál, kiváló lehetőséget biztosítanak ezeknek a témáknak a felfedezésére, egymástól való tanulásra, és közösen fenntarthatóbb jövő építésére.

Legyen számunkr példa Finnország, és tegyünk proaktív lépéseket kapcsolataink és vállalkozásaink megerősítése érdekében. A jelenlegi helyzet talán kihívásokkal teli, de együtt képesek vagyunk megtalálni az előre vezető utat.



Mi. Együtt. Fejlödünk.


Forrás:https://www.rakennuslehti.fi/2023/07/sahkotekniikan-myynti-sailyi-plussalla-ensimmaisella-vuosipuoliskolla-vaikka-toisella-neljanneksella-tuli-pieni-miinus/

bottom of page