top of page

A Pareto-elv a személyes fejlődésben (Bryan Johnson alapján)

A Pareto-elv vagy, ahogy Byan Johnson hívja a "hatalmi törvény" mindenhol jelen van, a mindennapi élettől a személyes fejlődésig. Például a nyelvünk 80%-át a szavaink csupán 20%-a alkotja. Az értékesítések 80%-át a vásárlók 20%-a generálja, és az internetforgalom 80%-a a weboldalak 20%-ához irányul. Hatalmas előnyöket jelent, ha képesek vagyunk megragadni és felhasználni ezen törvények erejét.

A Törvény Alkalmazása

A hatalmi törvények érvényesülése a személyes viselkedésben is nyomon követhető. Nagy valószínűséggel rossz szokásaink 80%-a olyan "változatokhoz" köthető, amik csak életünk 20%-ában vannak jelen. Például az esti tíz órás változat, aki túl sokat iszik, rossz döntéseket hoz, és elhanyagolja az öngondoskodást. Ebben az időszakban, például az ünnepi szezonban, ez a 20%-os változat teljesen átveheti az irányítást, ahol egy újabb süti, ital vagy késői éjszaka már nem számít, mert majd januárban kezdünk új életet.


A Kockázatok Megértése

Amikor ez az elv a személyes magatartásra van alkalmazva, akkor is hasonló arányokkal találkozunk. Például valószínű, hogy a negatív szokásaink 80%-a az időnknek csak 20%-ában jelenik meg. Gondoljunk csak a késő esti önmagunkra, aki túlzottan iszik, rossz kapcsolatokba keveredik, vagy figyelmen kívül hagyja az alapvető öngondoskodást.


Cselekvési Terv

A karácsonyi ünnepi időszakban ez a 20%-nyi részünk könnyen kerülhet irányító szerepbe. Ezt a helyzetet a következő stratégia segíthet kezelni:

  1. Lépés: azonosítsd azokat az önmagad verzióit, amelyek leginkább felelősek a rossz magatartásért. Nevezd el őket, írd le a körülményeket, amikor és hol léteznek, és írd le a hajlamaikat.

  2. Lépés: listázd, milyen döntéseket hozhatnak, például dönthetnek-e alkoholfogyasztásról 17:00 után.

  3. Lépés: légy tudatában, mikor jelennek meg ezek az önmagad verziói, és jegyezd fel, mit kérnek tőled.

  4. Lépés: ellenőrizd kéréseiket az előzőleg leírtakkal, és hagyj jóvá vagy utasítsd el őket.

  5. Lépés: ünnepeld a boldog, önkontrollált "változatodat", aki megakadályozza ezeknek a kisebb "énjeidnek" a önbántalmazást.

Az előzetes tervezés segít elkerülni a pillanatnyi akaraterő próbáját, ami néha 100%-os kudarccal járhat.

Miért is osztom meg ezt? Mert régóta nem volt ilyen valós lehetőségünk arra, hogy érdemben fejlesszük magunkat, és éljünk a technológiai előrelépés által kínált lehetőségekkel. Az első lépés ebbe az irányba, hogy megszüntessük az önbántalmazásunkat a leghétköznapibb módokon.


Saját magunk viselkedésének korlátozása talán nem olyan csillogó és vonzó, mint az új technológiák, de nem szabad hagynunk, hogy ez megakadályozza minket abban, hogy felismerjük a fontosságukat.


Bátorítunk mindenkit, hogy kísérletezzen ezzel a technikával, és nézze meg, milyen hatással van az üzleti és személyes életére. Bármilyen kis előrelépés is hatalmas győzelem lehet a hosszú távú siker felé vezető úton.


A Boost Budapest, mint vállalkozói közösség, elkötelezett amellett, hogy tagjai egymást segítve fejlesszék üzleteiket. Ezt coaching szekciókon keresztül valósítjuk meg, ahol lehetőség nyílik a fenti módszerek alkalmazásának megosztására és tapasztalatok cseréjére. Az események, képzések és workshopok révén, valamint az egymás közti kapcsolatok építésén keresztül tanuljuk meg a siker kulcselemeit. Kétségtelen, hogy a közösen megosztott tudás és a folyamatos önművelés segíti üzleteink fejlődését és hozzájárul a budapesti vállalkozói közösség erősítéséhez.


Mi. Együtt. Fejlődünk.




bottom of page