top of page

7 tipp: Hogyan lehet egyensúlyt találni a munka és a családi élet között?

A munka és a családi élet összeegyeztetése valószínűleg az egyik legnagyobb kihívás, amellyel sokunknak szembe kell néznie. Mindannyian szeretnénk jól teljesíteni a munkánkban, ugyanakkor egy harmonikus családi és magánéletre is törekszünk. A kettő egyensúlyban tartása azonban gyakran nehéznek bizonyul, különösen akkor, ha saját vállalkozást működtetünk.

Az egyensúly megtalálásának első lépése, hogy tisztában legyünk céljainkkal és az önmagunkkal szemben támasztott elvárásokkal. Ha tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni a munkánkban és a családi életünkben, akkor könnyebben meg tudjuk határozni, hogy mennyi időt és energiát kell fordítanunk egy-egy területre.

Sokan vagyunk olyanok, mint egy igásló, brutális munkabírással és hihetetlen munkamorállal rendelkezünk. Felmerül hát a kérdés, hogy ilyenkor nem esünk-e át a ló túloldalára, és hanyagoljuk el a családi életet vagy a szabadidőnket? Nem eshet meg, hogy a kemény munkában éppen a cél előtt fogunk kiégni?

Az igazság az, hogy mindannyian mások vagyunk, így más és más a teherbírásunk is. Vannak olyanok, akik kemény fegyelemmel és kitartással küzdenek évekig egy célért, és soha nem adják fel, bármennyi kihívás is érje őket. Vannak olyanok is, akik nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába, és hihetetlen erőforrásokat tudnak mozgósítani, de hirtelen leeresztenek, mint egy lufi, ráadásul gyakran a cél közvetlen közelében. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk saját képességeinkkel és kapacitásunkkal, hogy ennek megfelelően tudjunk fejlődni. Egy vállalkozás fejlesztése fantasztikus kihívás, amely sokaknak hatalmas elégedettséget és örömet okoz, de mielőtt belevágnánk, ne felejtsük el, hogy először saját magunkon érdemes dolgoznunk.

A Boost nem véletlenül épül három alappillérre: fejleszd magad, fejleszd a vállalkozásodat és fejleszd a társaid vállalkozását. Amíg nem foglalkozunk a saját személyes fejlődésünkkel, addig nehéz lesz sikeressé tenni a vállalkozásainkat, és amíg a saját vállalkozásainkat nem tesszük sikeressé, addig nem igen remélhetjük, hogy segíthetünk a társainknak.Ez természetesen tovább bonyolódik, ha nemcsak magunkért, hanem például a családunkért is felelősek vagyunk. Sokunk számára az egyik leglényegesebb dolog, hogy a családunknak jobb jövőt biztosítsunk. Egyértelműen a család áll minden munkánk és célunk középpontjában, mégis a mindennapi stresszben előfordul, hogy pont erről feledkezünk meg a leginkább.

Ismerősen hangozhatnak a következő mondatok:

„Még ezt az ajánlatot elküldöm...”

„Még ezt a telefont lerendezem...”

„Még ezt vagy azt kiszámolom...”

„Még egy táblázatot kitöltök...” és a többi.


Mire hulla fáradtan beesünk az ajtón, a gyerekek már többnyire alszanak vagy készülődnek a lefekvéshez. Hiába a kemény munka, ők nem azt látják, hogy összetöröd magad értük, hanem, hogy nem vagy ott. Ez sok vállalkozó számára szörnyű dilemma, és még jobban nyomasztja a legendás munkamorállal rendelkezőket, vagy azokat, akik épp új vállalkozásba kezdenek.

Örök kérdés, hogyan lehet a magánéletet és a munkát megfelelően menedzselni. Sok tanácsot hallottunk már ebben a témában, de a helyzet az, hogy mind mások vagyunk, máshogy működünk. Ezzel mindannyiunknak más-más módon kell megküzdenie, de egy támogató közösség nagy segítség lehet ebben is. Íme hét tipp, amelyekkel egy kicsit javíthatunk a helyzeten:

  1. Tartsd szem előtt a céljaidat: Ne felejtsd el, hogy miért dolgozol. A mindennapi stressz könnyen felőrölhet minket, de segíthet, ha leírjuk egy papírra vagy a telefonunk hátterébe a mantránkat: Azért dolgozom, hogy…!

  2. Tisztázzuk a helyzetet: Ha vállalkozásba kezdünk, vagy éppen nehéz időszakon megy át a vállalatunk, kénytelenek vagyunk a prioritást a munkára helyezni, ilyenkor azonban mindig kérjünk támogatást a családtól. Beszéljük át, hogy mennyi ideig lesz ez így és kérjük megértésüket. Meg fogsz lepődni, mennyire megértő tud lenni a környezeted, ha nyílt és őszinte vagy velük. Azonban, ha egyszer megbeszéltek valamit, figyelj arra, hogy be is tartsd ezeket.

  3. Szabj meg egy időbeosztás: határozd meg, hogy melyik időszakot fogod a családoddal tölteni, és melyiket fogod a munkádra szánni, és ragaszkodj is ehhez az időbeosztáshoz.

  4. Alakíts ki rutinokat: a rendszeres családi és munkaidő segít egyensúlyban tartani az életünket. Alakítsunk ki olyan rutinokat, amelyek segítenek a napi feladatok menedzselésében.

  5. Vedd ki a szabadidődet: a pihenés és a kikapcsolódás fontos a mentális és a fizikai egészségünk szempontjából. Szánjunk elég időt a regenerálódásra és a szabadidőre.

  6. Ne hagyd, hogy a munka eluralkodjon az életeden: ne engedd, hogy ez rányomja bélyegét a családi, illetve személyes életedre. Törekedjünk egy támogató környezet kialakítására a munka és a családi élet egyensúlyának megteremtéséhez.

  7. Légy tudatában az egyensúly hiányának: ha úgy érzed, hogy az egyensúly megbillen, tegyél lépéseket ennek helyreállítására. Ne feledjük el, hogy a család és a barátok mennyire fontosak, így igyekezzünk elegendő minőségi időt tölteni velük.

A munka és a családi élet közötti egyensúly megtalálása összetett és bonyolult folyamat, amelyben sok embernek segítségre van szüksége. A Boost Budapest csoportban elkötelezett coachok segítik a tagokat a fejlődésben, a céljaik megtalálásában, valamint a munka és a családi élet közötti egyensúly kialakításában. Ha te is szeretnéd megtalálni ezt az egyensúlyt, csatlakozz a Boost Budapest csoporthoz, ahol egy csapat segítőkész, hasonló cipőben járó vállalkozóval találkozhatsz. Megoszthatjátok tapasztalataitokat és tanulhattok egymástól, hogy mindannyian elérhessük céljainkat.


Mi. Együtt. Fejlődünk.
Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page