top of page

Aktuális Médiamegjelenéseink

Updated: Apr 17


Az elmúlt hónapban a Boost Hungary számos média csatornán volt jelen, beleértve a Világgazdaságot, az Origot, és a Hirado.hu-t. Külön öröm számunkra, hogy a Mex Rádió is felkeresett minket egy interjúra. A sajtóban elsősorban azt emelték ki, hogy a Boost Hungary egy finn mentalitásra épülő koncepció, amelynek kiemelt alapértéke a lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás. A célunk a vállalkozói magány megszüntetése és a kapcsolódás élményének megteremtése. A Boost Hungary alapítója, Tarmo Herlevi elmondta, hogy a karantén időszak alatt az online találkozók voltak praktikusak és kényelmesek, de nem adták meg azt a kapcsolódás élményt, amit keresett.


Ezt írták rólunk a sajtóban:


Magyarországon is megismerhető a finn titok
Idén ősszel érkezik meg Helsinkiből a Boost Finland testvére, a Boost Hungary, párhuzamosan az észtországi üzleti felkészítő és coaching klub alapításával. A finn üzleti csoportok kiemelt alapértéke a lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás. Tarmo Herlevi 12 éve járt üzleti felkészítő, kapcsolatépítő eseményekre, majd az első Covid-időszak alatt alapította meg a finn mentalitásra épülő koncepciót, a finn Boostot. A tanulás mellett még egy cél mozgatta az új formátum és metodika kialakításában: a vállalkozói magány megszüntetése.
Ahogy mindenki más, Tarmo Herlevi is csak az online találkozókra tudott elmenni a karantén időszakok alatt. Ezek ugyan praktikusak és kényelmesek voltak, mégsem adták meg azt a kapcsolódásélményt, amit keresett.
„Vállalkozóként rengeteg ember vesz körül egész nap, ott a család és a munkatársak is. Mégis bizonyos értelemben magányos voltam. Más vállalkozók társasága hiányzott, akikkel hasonlóak a céljaink és a problémáink. Élőben akartam velük találkozni” – emlékezik vissza a Boost alapítója.
Tízen – többek között Outi Impivaarával együtt – kidolgozták a saját élethosszig tartó tanulás módszertanukat, Boost Finland néven. Outi felel a képzések kidolgozásáért, Tarmo pedig kiterjedt kapcsolatrendszerét hozta. A 10 vállalkozó a tradicionális finn értékek alapján dolgozta ki a konkurencia helyett a kooperációt, az egyéni felelősségvállalást és az őszinte emberi kapcsolatokon alapuló üzletkötést előtérbe helyező szervezetet.
Az első Boost csoportot Helsinkiben hozták létre, tavaly óta pedig már majdnem az összes finn városban: Espooban, Vantában, Tamperében, Tapiolában és Porvooban is működnek csoportok. Idén Finnország után – Észtország és Magyarország a Boost következő állomása.
Saját coachok segítik a cégvezetők fejlődését
A koncepció lényege, hogy a cégvezetők a személyes kapcsolatépítés lehetősége mellett rendszeres tanulással fejleszthetik önmagukat, cégeiket és egymás cégeit.
A finn kapcsolatépítő szakember ismertette: „Az összes Boost csoportnak egy saját, kvalifikált, legalább két év szakmai tapasztalattal rendelkező coacha van, aki a résztvevők szükségleteihez és igényeihez alakítja a képzéseket. Minden héten 20 perces tréningeket tart a cégvezetőknek. Évente négy alkalommal pedig egy félnapos képzést szerveznek, ahol a nagyobb lélegzetvételű témákat is van idő áttekinteni.”
A finn oktatás lényege nem a lexikális ismeretek átadása, hanem a lehetséges ismeretek bemutatása és a tanulók rávezetése az önfejlesztésre, illetve az önálló tanulásra. Tehát a finn oktatási rendszerben nem az emberek lexikális tudása nő, hanem megszerzik és megtanulják azokat a módszereket, amelyekkel önmaguk tudnak elmélyedni a számukra lényeges és szükséges tudásanyagban. A képzések témáját egy egyedi módszerrel határozzák meg.
A Boost-kerék
A pszichológiából is ismerős kerék a Boost módszertanában is megjelenik. A Boost-kerék szemléletes formája annak, melyik területet érzik a cégvezetők erősebbnek, és melyiket látják fejlesztendőnek az életükben. Egy anonim online kérdőív kitöltésével 10-es skálán pontozhatják a területeket. A három fő kategória: a vezető maga, a cége és a szakmai kapcsolatai. Ezek a területek adnak ki egy kereket; ahol kevesebb pontot adtunk, ott megdöccenne a cég kereke, ezért dolgoznunk kell rajta.
„Finnországban a kérdőívek eredményeként azt láttuk, hogy a leginkább fejlesztendő területek a sales és a marketing, a második helyen pedig a pénzügy és a könyvelés áll. De személyes problémákkal is foglalkozik a Boost, mint például, ha nehezen tudnak elaludni a vezetők, ez pedig rosszabb közérzethez és teljesítményhez vezet, így adott esetben a coachaink részletes ismertetőt adhatnak a jó alvás módszertanáról is” – osztja meg Mikael Denut, a Boost Hungary vezetője.
Minden oktatás után workshopot tart a csoport, ahol mindenkit arra bátorítanak, hogy a képzésen elhangzott lehetőségekből próbáljon ki legalább egyet a következő heti találkozóig, ahol majd megoszthatja ezzel kapcsolatban a tapasztalatait.
Megéri nehéz gazdasági helyzetben is csatlakozni csoporthoz ?
„Akkor a legfontosabb” – jelenti ki lelkesen Mikael Denut.
Tarmo Herlevi azt mondta az üzletikapcsolat-építő társaságokról: „Érdekes, hogy az üzleti félkészítő csoportjaink épp recessziós időszakban születtek meg. Azért jöttek létre, hogy a cégek túléljék a kihívásokkal teli gazdasági helyzetet. Hiszen ilyenkor van minden vállalkozásnak a legnagyobb szüksége segítségre, megbízható partnerekre és alvállalkozókra.”
A Boost újításai közül az egyik legnépszerűbb, hogy amikor ajánlásból létrejön az üzletkötés, a csoporttag becsületkassza alapon fizethet az ajánlónak. A borravalóhoz hasonlóan itt is 10% jutalék kifizetése a bevett szokás. A Boostban a finn mentalitáshoz híven mindenkire úgy tekintenek, mint felelős felnőtt emberre, semmi nem kötelező, sem a találkozókon való megjelenés, sem a becsületkassza, sem az ajánlások, mert feltételezik a korrekt cégvezetői viselkedést.
A magyarországi Boost vezetője szerint a finnországi Boostban részt vevő cégek nagyon izgatottak a magyar Boosttal kapcsolatban, a magyar cégvezetők pedig profitálhatnak a sikeres finn oktatási és üzleti modellből.
„Azt hiszem, a Boost lett az első finnugor üzleti kör, hiszen finn, észt és magyar csoportjaink vannak” – zárja egy vidám megállapítással gondolatait Mikael Denut és Tarmo Herlevi.

A kővetkező helyeken jelent meg ez a cikk a Boost Budapestről:

B Cool Magazin

Hirado.hu

Origo.hu

Vilaggazdaság

Behavious.hu

Esemenymenedzser.hu

Ado.hu

Hirek.prom.hu

Lepesmagazin.hu

Uzletihirszerzes.hu

Gazdasági Magazin

StartUpOnline.hu

MMonline.hu

Ogh.hu

Kanizsainfo.hu

Szamoldki.hu

Az Álomotthon

Pestidivat.hu

Tollal.hu

Premiumlap.hu

KKVMagazin.hu

FEO.hu

Harmonet.hu

Budaorsinaplo.hu

BudapestKörnyéke.hu

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page