top of page

Összefoglaló a legutóbbi Boost találkozóról.

A múltheti találkozónk alkalmával a Boost Academy keretein belül Preiner Anna Mária izgalmas előadását hallgathattuk meg "Hatékony Projektmenedzsment Technikák" elnevezéssel. Nagyon hasznos volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a prezentáció után egy nagyon konstruktív beszélgetés alakult ki a tagok között.


Nézzük mit sajátíthatunk el ezekből a technikákból.


A sikeres projektmenedzsment alapja a hatékony tervezés, a kockázatkezelés és a hatékony kommunikáció. Ebben a cikkben bemutatjuk a projektmenedzsment legnépszerűbb és hatékony módszereit, amelyek lehetővé teszik a feladatok és tevékenységek hatékony tervezését, végrehajtását, nyomon követését és ellenőrzését, valamint a kitűzött határidő és költségkeret célok elérését.


Agilis módszer: Az agilis projektmenedzsment módszer nagy rugalmasságot és kisérletezési lehetőséget biztosít. Ennek a módszernek az alapja az együttműködés és hatékony munka, amelyet a folyamatos kommunikáció és visszajelzés tesz lehetővé a vevő és a munkacsoportok között. Az agilis módszerre jellemző a folyamatos fejlesztés és a felmerülő problémák figyelembe vétele, valamint a rövid, jól definiált szakaszokban történő munkavégzés. Az agilis módszer alkalmazása különböző területeken, mint például szoftverfejlesztés, ipar, termék és szolgáltatás fejlesztés, kiemelkedő eredményeket hozhat.



Scrum módszer: A Scrum módszer egy olyan hatékony projektmenedzsment megközelítés, amely 3-9 fős csapatokat alkalmaz. Ezek a csapatok saját magukat irányítják és a lépésről lépésre kidolgozott módszerrel dolgoznak, amely feladatokat részfeladatokra bontja. A Scrum egy meghatározott időintervallumon belül (általában 1-2 hét) rövid sprinteket végrehajtva létrehoz egy új terméket, funkciót vagy implementálja a változtatásokat. Az átláthatóság, az ellenőrzés és az alkalmazkodás lehetősége garantálja a határidők betartását és a könnyebb kockázatkezelést.


Vízesés módszer: A vízesés projektmenedzsment módszer egy lineáris és folyamatos megközelítést alkalmaz. A tervezés és dokumentáció kiemelkedő fontossággal bír ebben a módszerben, és az egyes szakaszok egymás után következnek. Ez a módszer különösen az építőiparban és a beruházási projektekben használatos, ahol a különböző szakaszokra való fokozottan kiemelt figyelem és tervezés nélkülözhetetlen.


Hibrid módszer: A hibrid projektmenedzsment módszer a különböző módszerek legjobb aspektusait ötvözi, és ezáltal optimális működést és maximalizált termelékenységet eredményez. Ennek a megközelítésnek az előnye, hogy lehetőséget nyújt a testreszabott megközelítésre, és fejleszti a szervezettséget és a készségeket. A hibrid módszer nagy hangsúlyt fektet a határidők betartására és az ügyfél-elégedettség növelésére. A kockázatok hatékony kezelésére és az erőforrások hatékony tervezésére és elosztására is nagy figyelmet fordít. Emellett a világos kommunikáció és az alaposan megalapozott döntések hozzájárulnak a projekt sikeréhez.


Az előbb bemutatott projektmenedzsment módszerek mindegyike hatékonyan hozzájárul a projekt célok eléréséhez. Az üzleti igényektől és a projekt jellegétől függően választhatunk az agilis, scrum, vízesés vagy hibrid megközelítés közül. A megfelelő módszer kiválasztása és az alkalmazkodás az adott projekthez kulcsfontosságú az eredményes és hatékony projektmenedzsment szempontjából.


Te is szeretnél ilyen hasznos és kézzelfogható tudásra szert tenni? Ha igen, akkor csatlakozz hozzánk!


Mi. Együtt. Fejlődünk.


bottom of page