top of page

Összefoglaló a legutóbbi Boost találkozóról.

Updated: Jul 4, 2023

Ismét összegyűlt a csapat és a meghívott vendégek serege az InterCity Hotelban. A reggeli ébredező beszélgetések, kávé és a reggeli elfogyasztása után meghallgattuk a Boost Akadémia heti előadását Preiner Anna Máriától, melynek témája a "Márkapozícionálás: A versenyelőny kulcsa." volt.

A márka pozicionálás egy olyan lépés, amely elengedhetetlen a vállalkozások számára, ha versenyelőnyt szeretnének elérni a piacon. Ez a folyamat arra irányul, hogy megkülönböztessük magunkat a többi cégtől és a fogyasztók számára kedvező, értékes és hiteles márkaképet alakítsunk ki. Az alapvető cél, hogy a vásárlókban pozitív benyomást keltsünk a márkánkkal kapcsolatban.


De miért is olyan fontos a márka pozicionálása? Egyszerűen azért, mert ez az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy irányítsuk a hírnevünket és a márkaképünket. Egy jó példa erre a Coca-Cola. Szódavízgyártó italból kiindulva sikeresen pozicionálta magát a piacon. Tehát a márka helyes pozicionálása segít a cégeknek megkülönböztetni magukat a versenytársaktól, növelni a márka ismertségét, közvetíteni az értékeit és indokolni az árképzést.

Amikor a márka pozicionálásáról beszélünk, számos stratégiát alkalmazhatunk:

  1. Ügyfélszolgálati pozicionálási stratégia: Ebben az esetben kiemeljük kiváló ügyfélszolgálatunkat, rendszeresen ellenőrizzük a hirdetett szolgáltatásainkat, és mérhető módon bizonyítjuk minőségünket a fogyasztók számára.

  2. Kényelmi alapú stratégia: Ezt a stratégiát akkor alkalmazzuk, ha megmutatjuk, hogy miért jobb a termékünk vagy szolgáltatásunk a versenytársakénál. Ez vonzó lehet az elfoglalt emberek számára, bár lehet, hogy magasabb költségekkel jár.

  3. Ár alapú pozicionálási stratégia: Ebben az esetben az alacsonyabb árú termékek között igyekszünk megtalálni a legmegfizethetőbb lehetőséget, ugyanakkor törekszünk arra is, hogy ne alakítsunk ki olcsó képet a márkánkról.

  4. Minőség-alapú pozicionálási stratégia: Ha a legmagasabb minőségű terméket vagy szolgáltatást kínáljuk a hasonló termékek között, akkor a prémium árazást választjuk.

  5. Megkülönböztetési stratégia: Ebben az esetben az egyedi tulajdonságokra helyezzük a hangsúlyt, például öko-megoldásokra, különleges összetevőkre, technológiai innovációra, kutatásokra vagy kreativitásra.

  6. Közösségi (social) média pozicionálási stratégia: Ez a stratégia arra összpontosít, hogy hol találhatók meg a potenciális ügyfeleink vagy a versenytársaink a közösségi média platformokon, és hogyan érhetjük el őket.

Összefoglalva, a márka pozicionálásának célja, hogy a fogyasztókban pozitív érzetet és értékelést alakítsunk ki a márkánkkal kapcsolatban. A márka pozicionálása segít kialakítani a fogyasztók márkával kapcsolatos érzékelését és felfogását, ami meghatározó a vállalkozás sikerében. Számos stratégia létezik a márka pozicionálására, és a legjobb stratégia kiválasztásához fontos, hogy alaposan megismerjük a célközönségünket és a versenytársainkat. A márka pozicionálása kulcsfontosságú a versenyelőny eléréséhez, ezért érdemes a stratégia kidolgozására és végrehajtására nagy figyelmet fordítani. Ha sikerül hatékonyan pozicionálnunk a márkánkat a piacon, az segíthet hosszú távon sikeresnek lenni és előnyhöz jutni a versenytársakkal szemben.

A Boost Akadémia mindig olyan témát mutat be a vállalkozóknak, mellyel értéket tud adni, és amellyel fejlődésre tud ösztönözni. Célunk, hogy a tudásmegosztás által még nagyobb fejlődést érhessünk el. Ha szeretnél egy ilyen támogató közösség tagja lenni, látogass el a Boostba.


Mi. Együtt. Fejlődünk.


bottom of page