top of page

Hogyan kezelhetjük hatékonyan a negatív viselkedést és érjünk el pozitív változást az életünkben?


Újabb hét, újabb Boost találkozó!


A legutóbbi alkalommal Preiner Anna Mária, csapatunk képzésért felelős coacha a Boost Akadémia keretein belül tartott számunkra egy érdekes előadást a Pareto-elv megjelenéséről a személyes viselkedésben.


A mindennapjainkban gyakran találkozunk olyan viselkedésekkel, melyek negatív hatást gyakorolnak az életünkre. Ezek a cselekedetek általában az összes viselkedésünk mindössze 20%-át teszik ki, mégis az általuk okozott negatív eredmények az esetek 80%-át képezik. De mi lenne, ha elárulnánk egy titkot, amely segíthet a nem kívánt viselkedésünk kezelésében?

A kulcs a viselkedési mintázatok felismerésében rejlik. Amikor megtanuljuk azonosítani ezeket a mintákat, képesek leszünk hatékonyan kezelni és irányítani őket. Például ünnepek vagy más stresszes időszakok felerősíthetik a negatív viselkedésünk egy részét, ami az egészségtelen túlzásba vitelhez és az öngondoskodás elhanyagolásához vezethet. De mit tehetünk ezekben a helyzetekben?


Az első lépés az, hogy tudatosan figyeljük meg azokat a helyzeteket, amikor ellenálló képességünk alacsonyabb. Ismerjük fel, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a negatív viselkedésünk megjelenését. Ezután hozzunk létre egy előre meghatározott stratégiát, amely segíthet megfékezni a negatív cselekedeteket és irányítani azokat.


A Pareto-elv alkalmazása a negatív viselkedés szabályozásában azt jelenti, hogy azonosítjuk azokat a cselekedeteket, amelyek a legtöbb negatív eredményhez vezetnek. Lehet ez halogatás, szöszmötölés, látszat-tevékenységek vagy akár munka-alkoholizmus. Ezután korlátozzuk ezeknek a viselkedéseknek a hatását, és korlátozzuk döntési képességüket a mindennapjainkra.


De miért is teszünk ilyen negatív cselekedeteket? Az fontos megértenünk, hogy milyen célt szolgálnak ezek a viselkedések. Figyeljük meg, hogy mikor jelentkeznek, milyen cselekvéseket indikálnak és mire sarkallnak bennünket. Ez az összehasonlítás lehetőséget ad számunkra arra, hogy elfogadjuk vagy elutasítsuk ezeket a cselekedeteket a saját értékeink és céljaink alapján.


Javasoljuk, hogy figyeljd meg és jegyezd fel a negatív viselkedési mintáinkat és a kiváltó tényezőket. Amikor ezek a minták felbukkannak, hasonlítsuk össze kéréseiket az ismert értékeinkkel és céljainkkal. Ez az összehasonlítás alapján fogadjuk el vagy utasítsuk el a "kéréseiket".


Ha tudatosan figyelünk és elkötelezzük magunkat a pozitív változás iránt, képesek lehetünk átvenni az irányítást a viselkedésünk felett. Az általunk leírt tanácsok és feladatok segítségével elérhetjük a nem kívánt viselkedés kezelését és elérhetjük a pozitív változást az életünkben. Összegzésképpen válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket.

A Boost Hungary egy olyan közösség, amely nemcsak a tapasztalatok és a tudás megosztásával és egymás közötti kapcsolatépítéssel segíti a tagjait, hanem rendszeres rendezvényeket, képzéseket és workshopokat is szervez a fentihez hasonló témákban. Ha te is szeretnel fejlődni, hasznos tudásra szert tenni, és egy olyan közösséghez tartozni, amely támogatja a fejlődését, csatlakozzon a Boost Hungary-hoz.


Mi. Együtt. Fejlődünk.

9 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page